No seria sincer si no diguera que, aquesta pseudofilosofia, la de la recerca de la virtut en el dubte constant, conté un lleu pòsit literari. Perquè a fi de comptes determinades lectures, vulguem o no, acabem determinant indefectiblement la nostra cosmovisió.
dijous, 18 de setembre del 2008
X Aplec de la Federació de Xirimiters i Tabaleters del País Valencià
Un tret característic que distingeix a les festes valencianes des de fa uns quants segles, és l´ús habitual en les dianes, cercaviles, processons i tota classe d´actes lúdics, d´uns instruments tant tradicionals com la dolçaina i el tabalet.
Tot i que tradicionalment, la formació inicial solia ser la parella (dolçaina i tabalet), farà una trentena d´anys va començar a nàixer arreu del territori valencià, un moviment musical que hui coneixem com a colla. La colla, no cal dir-ho està formada per molts més components i últimament ha adquirit una funcionalitat més variada com és la participació en entrades de moros i cristians, a soles o juntament amb una banda, la participació en correfocs, així com la realització de concerts i certàmens. Una colla sol estar acompanyada d´una consegüent escola de música que dóna l´oportunitat d´aprendre a tocar (o a fer sonar) aquestos dos instruments. De tota manera, tot aquest trencament amb la tradició anterior i el consegüent oblit, provoca certes crítiques (ben assenyades al meu parer) de certs xirimiters que se ´n diuen "tradicionals". Us convide a compartir aquestes reflexions al blog del xirimiter i tabaleter alteà Raimon Galiana, que s´anomena "El món de la xirimita".
Escric aquest post aprofitant l´esdeveniment musical que tindrà lloc en el nostre poble aquest dissabte, i que plenarà de música els carrers cèntrics de Benidorm. Amb la presència de 25 a 30 colles, la festa i el soroll (en el bon sentit de la paraula) estaran ben presents. Cal dir també, que la colla organitzadora som els Xirimiters de la Marina, escola de la qual va ser fundada i impulsada per Jaume Antón (ex- president de la banda) i pel seu germà, amb la qual la UMB ha tingut una estreta relació i col.laboració a través de Paco Bessó, en la que han passat alguns músics antius de la banda i en la que participem en l´actualitat músics com Eusebi (Clarinet), Jordi (Trompa), Pep (Trombó) o jo mateix.
No cal dir que esteu tots convidats a tots els actes que a continuació adjuntaré. Segur que gaudim al màxim.
Salutacions!
Programa d'actes:
10:00.- Fira de Luthiers a la Plaça de l'Ajuntament.
10:30.- Assemblea General de la FVDT al Saló d'Actes de l'Ajuntament de Benidorm.
12:00.- Conferència: "La Xirimita als actes festius oficials", per Fermín Pardo.
17:00.- Concentració a la Plaça de l'Ajuntament.
17:30.- Eixida del cercavila pels carrers de Benidorm.
19:00.- Recepció oficial de cadascuna de les colles participants a l'Aplec.
Homenatge als impulsors de l'Escola Municipal de Xirimita i Tabalet de Benidorm: Jaume i Sebastià Anton.
Tancament de la recepció oficial per part de l'il·lustríssim Senyor Alcalde de Benidorm.
Acte seguit, tocata conjunta de l'obra "Cucanyes".
21:30.- Sopar de germanor a l'Auditori Julio Iglesias. (sols per als xirimiters)
23:00.- Actuacions dels grups de música:
FOLKIFESTA (Xàbia)
LA COIXINERA I ESCANDALL (Mataró)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada