diumenge, 18 de gener del 2009

La prescripció tributària...

Demà tinc examen de Dret Financer i Tributari. No ha sigut una de les assignatures que m´ha apassionat, però era força interessant per la seua utilitat pràctica. Des que sóc menut, no he parat de sentir a la gent cagant-se en els impostos. Bé. Supose que per al sosteniment de les despeses públiques (que tots reclamem sempre fermament) són necessaris. No vull aprofundir més...

El cas és que, havia de superar una avaluació continuada, consistent en participar molt a classe i preparar-me temes. Faena feta. Així, l´examen de demà consistirà en exposar oralment un dels punts del llibre que jo trie. Un mer tràmit. Bo, això crec jo. És un poc complicat preparar estes proves, perquè quant menys coses tens per a estudiar, més et costa posar-te. Et confies massa. M´ho acabe de mirar i rellegir i no sé si m´ho sé. Havia pensat en amollar-li-ho a ma mare i a la meua iaia que estan remugant en el saló, però crec que els avorrirà massa i no pararan d´interrompre´m. De sobte, m´ha vingut al cap aquesta eina, tant valuosa i al mateix temps oblidada, per a exposar el tema de demà. Vaig a vore si sóc capaç de recitar-ho tot sense haver de recórrer a l´esquema. Segurament no vos semble interessant. Tanmateix tots els que llegiu açò, sou o sereu contribuents i sempre podreu aprofitar-vos d´un oblit (que no sol ocórrer) de l´Administració a l´hora de exigir-vos la respectiva quota tributària (o siga, els impostos xè!). Va, comence:

-La prescripció tributària es regula en els articles 66 a 70 de la Llei General Tributària.
-Concepte: és una forma d´extinció de l´obligació tributària que es produix per la concurrència de dos factors: el transcurs del temps i la inactivitat del creditor (l´administració tributària).
-Prescriuen als 4 anys (termini general) els drets següents:
a) Dret de l´administració a liquidar i concretar la quota tributària
b)Dret de l´administració a cobrar (supòsit més freqüent). Xè, dret a exigir que es pague el deute tributari.
c) Dret de l´administració a sancionar, o siga, si des del moment en que es fa una infracció l´administració no es posa en contacte amb l´infractor en 4 anys es produix la prescripció.
d)Dret del contribuent a sol· licitar la devolució o reembossament d´ingressos indeguts.

- Quant al còmput del termini de la prescripció (art.67 LGT), s´inicia:
a) Al dia següent de que finalitze el termini per a fer la declaració.
b) Al dia següent de que finalitze el termini per a pagar.
c) Al dia següent d´haver-se comés la infracció tributària
d)Al dia següent en que s´haja fet l´ingrés indegut.

- Quant a la interrupció, es diferencia de la suspensió (que s´aplica en altres Estats com per exemple Alemanya) en que s´inicia de nou el còmput del termini de la prescripció des de zero. Podem esmentar 3 causes:

a)Actuació administrativa que siga coneguda pel contribuent i que estiga relacionada amb la liquidació, recaptació, inspecció o assegurament del deute. Amb açò ja no es donaria el pressupòsit d´inactivitat de l´Administració. Concretem els requisits:
· Ha de tractar-se d´una actuació procedimental (inspecció, liquidació, recaptació, assegurament)
· Ha de tenir com a objecte avançar en eixe procediment (no simplement interrompre-lo)
· S´ha de fer amb coneixement formal del contribuent
· Ha de tindre una relació directa amb el deute concret de que es tracte.

b) La interposició de reclamacions o recursos tant per l´Administració com per l´obligat tributari
c) Qualsevol actuació tendent a pagar el deute
d Qualsevol acció de l´Administració dirigida a efectuar la devolució o reembossament dels ingressos indeguts..

- Si transcorre aquest termini general de 4 anys, l´aplicació de la prescripció es fa d´ofici (per l´Administració), sense que calga que la invoque el contribuent. Així, l´Administració té el deure de donar el deute per prescrit... I a tu, no et toca pagar! UE!

Bé, reconec que he fet trampa, i he mirat quatre o cinc voltes el full. O siga, que no m´ho sé bé. Vaig a vore si seguisc. Qui sap, igual d´ací a un parell d´horetes ho torne a intentar al facebook o al tuenti. Els exàmens estos fan que de vegades en beguem l´enteniment i haguem de recórrer a tot açò. El dimecres s´acaba...A seguir estudiant!

Salut i visca la prescripció!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sempre admiraré els que estudieu dret, mare com us podeu ficar tot "això" a dins del cap. Bé, sempre és bo conèixer-ne algun, mai se sap quan caldrà un ABOGAAAAAAAAADOOOOOOOOO (això ha estat un trist intent de ficar una escena de la pel·lícula 'El Cabo del Miedo', indispensable en la filmografia sobre advocats).

Salutacions.

Anònim ha dit...

"El cas és que, havia de superar una avaluació continuada, consistent en participar molt a classe i preparar-me temes. Faena feta."
YE, XO Q EMBUSTERO Q ERES, SOCIO, JEJE, YA ME CONOZCO YO VUESTRAS HORAS MUERTAS EN EL CLUBSOCIAL CUANDO ME PEDÍS TO2 LAS PRÁCTICAS... Q SUCIOS, PEOR YA Q LA FEA, JEJE... 1ABRAZ
P.D. DUDO MUXO Q EL PUTO BUTFAT ME HAYA COLOCAD LA MATRÍCULA (Q HORROR D ENANO GORDO).