Quan
algú a la nostra zona és fester i músic al mateix temps, no se'n
pot fugir de determinades experiències intrínseques ni d'algunes
begudes de consum habitual. Com que la cassalla neutralitza les
papil·les gustatives i l'herbero deprimix l'esperit a l'endemà,
únicament faré esment al café-licor, elixir de Déus, remenador de
panxes, estimulant de gresques i facilitador de vocabularis afectius.
Crec
recordar amb absoluta fidelitat la primera vegada que vaig tastar el
café. Realment
no
me n'orgullisc massa.
Em sembla que va ser a una boda i jo aniria
pels
catorze anys i mig. Com que
ja comptava
amb
una
veu d'homenet, les
patilles ben frondoses i el de la barra anava ocupat amunt i avall
sense
parar massa esment,
vaig pensar que la millor forma de donar compliment a la vanitat d'un
adolescent presumptuós era anar a per un gotet del que fóra, encara
que no m'agradara, per tal de fer visible la incipient homenia davant
els altres comensals. Jo, que era prou inepte pel que fa als afers
etílics i de la vida, pensava fer-me el
típic
whisky infecte amb qualsevol cosa, però el del costat -atorguem-li
la condició hipotètica d'alcoià
o socarrat-
va demanar un plis plai decididament.
Va ser cosa d'una mil·lèsima de segon. Com que em resultava un nom
tan transgressor, tot
seguit, de manera instintiva,
en vaig demanar
un altre, fent paleses la germanor i la
fraternitat
que sempre regnen entre companys de barres, encara que no s'hagen
vist mai o formen part de cosmovisions antagòniques.
Aquell
got de tub venia sense gel, amb un dit de bromera, com marquen els
cànons, però estava calent perquè les botelles no
s'havien ficat a
temps a
la nevera.
Pecat mortal en
aquells indrets de la Mariola.
Malgrat tot, a banda de la pròpia satisfacció juvenil, he de
reconéixer que el
magnetisme d'aquell
beuratge em
va agradar cosa
de no dir.
Perduda la por inicial, el cambrer va accedir a servir-me'n uns
quants al llarg de la nit, sense cap exigència, sense parar esment
al meu estat arriscat, jovenívol i decadent. Em trobava tan poderós
que ballava sense rubor i vaig anar a parar a fer cabrioles
impossibles dins d'un camp de golf contigu. Vaig arribar a casa fet
un Sant Llàtzer, amb
la
panxa rebolicada, amb blaüres per tot el cos, sense corbata i amb la
camisa plena de taques de tota
la gama de
pantones.
Arran
d'aquella experiència caòtica -que
confesse avergonyit, amb l'alleujament
i la
cicatrització que donen
els anys-,
em vaig interessar per aquella beguda endògena. Així doncs, és
vox
populi
la
popularitat del cafè
licor a les comarques centrals valencianes i específicament dogma de
fe a la zona d'Alcoi i Cocentaina, pobles que rivalitzen i
reivindiquen la seua paternitat. En efecte, en un context de
revolució industrial al Segle XIX amb
telers i papereres a ple rendiment, els
curts
descansos,
les
tavernes suspectes i
les filaes
insalubres
constituïren
espais
propicis
per a les escasses diversions extra-laborals del proletari. No cal ni
dir que aquelles perilloses
expansions feren que el cafè licor, beguda
perniciosa,
no fóra inicialment ben vist per la senyoralla ni
pel clero.
Amb eixes premisses, el cafè-gelat va anar
quallant
en l'imaginari popular com una beguda pròpia, del poble. El meu
besavi Domingo
mateix,
conreava el consum del cafè d'una manera habitual i ben cerimoniosa.
Així, em
conten que durant
els seus
estiuejos a Benidorm, la marraixa i els barrals ben plens
constituïren
ferramentes indestriables del seu equipatge de mà, que anaven
buidant-se a poc a poc, a força
de
colpets, a l'empar d'aquelles delitoses vesprades gaudides des de la
terrassa. El
gust dogmàtic que professe pel cafè troba en aquest antecedent
familiar doncs,
una
mena d'herència o
fidelitat espiritual.
Em
reconec un mecenes enamorat d'aquestes libacions del dimoni. Des
d'aquell episodi infaust, he ingerit bona cosa de plis plais, he
compartit estones festeres de mentireta i he descobert el cafè amb
casera -com el pantera-. Fins i tot, durant les Festes de Castell de
Castells amb els amics Vaquer, ens va atrevir a tastar el pingüí,
poció valenciana que barreja aquest estimulant amb l'orxata. Amb
recança però, confessaré que la meua tolerància al cafè ha anat
a la baixa, comportant-me algunes nits d'insomni, matins de malestar,
cremors, i alteracions emocionals de l'ànima. La ingesta d'aquest
refresc s'ha convertit, a hores d'ara, en un excés extraordinari
reservat exclusivament per a certs dies de Festa, una solemnitat
eventual prèviament seleccionada en el calendari.
Amb
tot hi ha un fet que és evident. Arriba el mes d'abril, arriba
l'estiu i reviscola al meu interior aquell vici irredempt, atàvic i
quasi ulcèric del café-licor. Aquesta beguda, que em convida a
transgredir motles i retrocedir com un homínid prehistòric en
l'evolució natural de l'ésser humà, és absolutament nociva,
efímera i rebolicadora però -ai las!-, comporta tal grau de
germanor, de poc trellat i d'acidesa verbal que, per a tots aquells
que ens estimem els petits plaers de la vida i sempre tenim set,
se'ns fa llastimosament imprescindible.
7 comentaris:
Quin article més bo agostí! Què seria de les festes sense el café licor! Jo només coneixia i he provat les combinacions amb cola (burret) i llima (mentireta). Serà qüestió d'anar tastant les altres a vore què tal xD
PD: Em muic de ganes de tastar el Pingüino. Les dos millors begudes de la Terra juntes! xD
freaaaaaak xD
Jajajaja
El "SPLAI" no podia faltar!! Quin invent!!
Els que m´han cridat molt l´atenció son el "XINET" i el "PINGÜINO" caldrà tastar-los.
gènial. el que més m'agrada quan me'n vaig de festa és beure'm uns bons pis-plaiets ben gelats. també m'agradaria que sapiguereu una altra beguda t´pica d'Alcoi, a mi la que més m'agrada, és 1/3 de whiski i la resta d'"agualimón", la sonrisa alcoiana
xe q bo!!! que seria un mati de festes sense un burro de a litro ben fet! Cuidadet en les mentidetes que en realitat fan ardor (un omeprazol i arreando, és la solució ;)) Les noves varietats cafeteres es provaran, como tiene q ser!
No oblideu el gran nardo vilero, en absenta i cafe granitzat, enca q algun dia farem l'invent i ho mesclarem en licoret a vore q pasa.
No m'agrada el burret i fins i tot m'han entrat ganes de veure'n jeje
Un apunt molt interessant. Això del nom de "burret" sempre m'ho havia preguntat. Ara sé que també li dieu Plis-plai
Salut!
Publica un comentari a l'entrada