dilluns, 3 de desembre del 2007

Fer olives...


... Aquest cap de setmana vaig pujar a Onil, per canviar un poc d´ambient, perquè tenia ganes de vore a la benvolguda iaia Maria "La garranxa", que feia un parell de setmanes havia patit un baixó de tensió i un mareig fortet...està ja molt bé, feta una fadrina jovençola que li dic jo. Així també, m´apetia fer la visita a la resta de família pròxima, amb la que li tinc molta unió així com una gran estima...i per descomptat a alguns amics que no tinc l´oportunitat de vore molt a sovint...amb els quals vaig agarrar un semipetet d´eixos graciosos i d´exaltació valencianista-colivenca...

I és que, com és sabut, tots els anys per desembre/gener és l´època de "fer olives". Quan dic "fer" no em referix a fabricar-les, sinó a plegar-les...No sé com ho dieu als vostres pobles però a Onil ho diem així, i ja m´ha tocat fer aquesta matització un fum de voltes per ací per la Marina Baixa ja que lo més típic són els delicats nyespros (i més coses clar), sobretot a la costeruda vila d´inesborrable record per a mi, Callosa d´en Sarrià (on supose que també es farà oli).

Tanmateix, he tornat un poc decebut. Ja em va comentar la gent que fa un parell de dissabtes feia un fred que raïa. Va gelar sobretot a la Marjal d´Onil, on per als qui no ho sapiau a les nits d´hivern fa més fred que a la mateixa estepa siberiana. Allà mon tio Quilis té un bancalet de vora 50 oliveres, que l´estime com si fóra meu. No dóna per a molt, consum propi i ja està.Vaig decidir arrimar-me i repassar les oliveres “pa vore com estava el tinglao”. Desolador. Tots els arbres ben carregats d´olives amb un color grogós, símptoma i conseqüència del mal oratge que va fer malbé aquestos fruïts que donen eixe oli que tant ens agrada mullar...sobretot si és el d´Onil que no té res que envejar a eixos olis tant famosos de Jaén. Prova d´això són els nombrosos restaurants que l´empren...Fins i tot, l´oli de Castalla, el poble del costat no té ni punt de comparació amb el nostre...(ta que si Sole?).

Què voleu que vos diga? M´agrada fer olives de bon matí, plegar-les de terra, agafar una branca ben plena, passar el rastell i sentir com cauen bona cosa d´olives als meus peus dins les lones, abocar-les al cabàs, i posar el “passaor” per a que totes les fulles i pedretes no es barrejen amb el futur oli. Com ja sabeu, sóc massa nostàlgic... No sé a qui li vaig dir una volta, que seria feliç vivint en un mas aïllat pel mig de la serra, amb molts bancals per a conrear, rodejat de boscos, amb fred a l´hivern per a poder encendre la foraca, amb tot l´aviram al corral junt als conills, amb un bon ramat de cabres i una bassa per a regar, amb una dona que m´estime (XD)...xè un romàntic en tota regla que malgrat no odiar el progrés i els avanços tecnològics, vol seguir mantenint les últimes reminiscències d´una vida condemnada sens dubte a desaparéixer. Una vida mil.lenària de molts hòmens i dones que tenien al camp la seua principal font d´ingressos. Una vida duríssima i desagraïda, però alhora bonica i enriquidora. Una vida estretament lligada a la natura.

En general, i relacionat amb açò, trobe alarmant la desvinculació total que últimament ha patit l´ésser humà cap al medi natural i tots els seus elements. Em fa llàstima vore com la gent (i he d´incloure´m) pateix d´un desconeixement malaltís vers la natura, el camp, la vida rural. I xè, no estic exposant una d´eixes teories que propugnaven el retorn de l´home a la vida totalment dependent de la natura, sinó senzillament que no caiguem tant fàcilment en l´oblit cap a una vida i unes activitats que perquè no dir-ho, també conformen de manera significativa la rica cultura dels valencians.

Si no és enguany, a l´altre tornarem a fer olives allà pels dies de Nadal. Tampoc passa res si aquesta temporada no n´arrepleguem...De fet el meu iaio Agostí “l´osso” que en pau descanse (no se el perquè del malnom), li deia a mon pare que ell ja havia fet olives i faena, per a ell, per als seus fills, per als seus néts, per als seus besnéts, rebesnéts així com per a tota la posterior nissaga...

Salut i oli!

Per cert, i com sóc un xic de contrastos, passe de xafar un bancal d´oliveres a anar-me´n el dimecres a Londres de pont, a xafar metros, carrers plens de gent i a vore un poc de món, que també està bé. Ja vos contaré com ha anat la cosa.

Albert, la primera foto és la branca d´una olivera carregada d´olives. La segona és la meua mà amb 4 o 5 olives gelades, la tercera és una foto a la llarga del bancal d´oliveres de mon tio i la quarta i darrera que la pose ací baix és la vista d´Onil i la seua Serra desde el mateix bancal. Salut!



7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ieee! Primera ^^

Molta botifarra amb les olives i els bancals perquè hi vas una volta cada les mil, però si hagueres de viure tots els dies de l'hortet acabaries agafant-li un poc de tírria als arbres, t'ho dic per experiència que sóc de família de llauraors que no poden vore les taronges xD
A més en un altre ofici pots demanar dies de vacances, el camp no en dóna. El camp és qui posa les condicions i si no t'agraden, busca't altra feina... És prou pitjor del que sembla, tot i que jo no vendria els bancals de la meua família als maleïts especuladors que els volen per fer cases de rics per res del món >_<
Salut i olives!

Sole ha dit...

Benvolgut Colivenc:

No voldria entrar ací en una discussió Castalla-Onil. Ja prou van fer els nostres pares, que anaven a tirar-se perdres al ventorrillo. No fa falta que diga qui guanyava no?

No sé si l'oli d'Onil és més bò que el de Castalla. Jo personalment no l'he provat, perquè nosaltres, amb la nostra collita també passem l'any. I la veritat és que el trobem ben bò. I quan més olives has fet, més bò el trobes, perquè saps que en cada goteta que cau del setrill tu has participat.

Ara, una coseta t'he de dir: Tu diràs que l'oli d'Onil és millor que el de Castalla...Però el whisky no eh? Com el whisky que et posen en les festes dels moros blaus ninguno eh? eh? eh? I si no pregunta-li als teus renyons i al teu fetge i voràs com diuen: "este és del bò!I no com el que posen en els moros artistes d'Onil!" jajaj!!

Beseets!!

pd. no et fiques en una castelluda que acabaràs perdent! O és qeu vols guerra?! jaja!

Agostí Tiralí ha dit...

Xè Siriuseta, ja m´has fotut el post...però com ahir em confesares, quan veus un taronger després de molt de temps no pots evitar pegar bots d´alegria...

Respecte a Sole...una xica que malgrat que a efectes administratius siga de Castalla, però a efectes morals siga del Ventorrillo (si si, on anaven a tirar-se pedres)no sé jo que fa defenent tant a eixa vila "con altos muros".jajaja

El de Castalla és un oli prou més àcid que el d´Onil...prova d´això és la nombrosa gent de Castalla que sols utilitza l´oli d´Onil...Si és que encara que dos oliveres que estiguen a dos metres una de l´altra, una en Castalla i altra en Onil, la diferència és abismal!!

Respecte al whisky dels moros blaus (era ron)...com bé sabràs, els colivencs ens distingim per ser oberts, partícips d´altres cultures, d´altres festes...què serien les festes de Castalla sense els colivencs que les plenen?

Ai Sole...la guerra Onil-Castalla la tens perduda de bestreta...

besets!

Sole ha dit...

Sisi...I ho diu un colivenc que en sa vida ha vistut en Onil...jjaja!

Firmat: un clic del ventorrillo.

besets!

Anònim ha dit...

Colivenc!!!!
Que la tenim! Ja estem tocant els pebrots!jaja
Si es que mai podrem amb tu... L´oli d´Onil? Pero que collons estàs contantmos als castelluts que tenim una cooperativa que pega un tro! I els colivencs, ni castell, ni oli, en festes von veniu perque no es pareixen en res a les vostres. Tu saps be que jo només he faltat enguany i ojala siga el primer i l´últim perque ho he fet a faltar però be anem poc a poc i no compares les nostres festes i les nostres passions que per ahi per on teniuen o ereu "amos" de eixa GRAN Famosa ara ja sols vos queden els anuncis i els records...!jajajjajajajaj

Bo deixa de ficarte amb Castalla i preguntat perque Onil no creix com LA CAPITAL DE LA FOIA!! JAJAJAJAJA
Sole estic amb tu!xDD
Au, caxorro!

Salut...i força al canut!;)

A.Olcina

Sole ha dit...

Amén!

Anònim ha dit...

agostineeeeeeeeet!!!! mare de deu kin peaxode bloc k tes tete!!tu has de fer com els politics, escriu-re un llibre sobre tot el k penses e??k a tu per lo vist se ti dona bé!bo res k dir-te més que segueixques així perk hem caus molt bé, que toques molt bé el llaut(no se si es així o amb diéresi)i que la dolçaina per a mi la toques molt bé, ah! per cert, hem va encantar el adorno que vas fer en la nadalnca "ya viene la vieja" xD. bo doncs res més, que eres genial, i que ací tens a Marineta per al que necesites ;)
B7ts:
Marineta!