dilluns, 30 de març del 2009

Lectures recomanades

Últimament no llig massa literatura. Des que va començar l´any, sols he pogut engolir-me voluntàriament tres llibres no massa llargs, que almenys sí m´han paregut bons. La meua rutina diària m´obliga a fer altre tipus de lectures jurídiques (sentències, Codis, clàusules) i musicals (partitures, majorment), que malgrat ser molt profitoses em furten massa temps per a una de les meues aficions. Ja arribarà l´estiu, ja.

Així que, passe a comentar-vos i recomanar-vos els.

DE TEJADO EN TEJADO, de Carlos Alejandro Sánchez Salmerón. És un llibre especial. L´ha escrit un amic, basant-se en la volta al món que va finalitzar fa un any. És un relat d´aventures en el que es busca d´una pedra especial per tot el món. Així, barreja moltíssima història, paisatges i cultures locals desconegudes, amb el toc de bogeria, humor i gran empenta que té Carlos, un xic de Guadix (Granada), però afincat a Benidorm. Fins i tot en un moment del relat, nomena a mon pare, la qual cosa em va sorprendre gratament. Va ser un plaer recordar anècdotes que ja m´havia contat i conéixer tot el seu viatge a través d´un relat on la diferència de registres denota la veritable personalitat de Carlos. Com té la intenció de tornar-lo a editar, el tornarem a llegir.

L´AMBICIÓ D´ALEIX, d´Enric Valor. A voltes em fa ja un poc de vergonya parlar de l´autor castellut. Pareix que siga monotemàtic. Però esmentar i llegir al meu escriptor predilecte, sempre és un goig i una tasca ben plaentera. En aquesta ocasió, al Mas de l´ Arbre i baix l´ atenta mirada de l´ Aitana, més majestuosa que mai, el jove Aleix s´ enamora de Pauleta, una dona uns anys més majors que ell. Com sempre trau a relluir la cultura autòctona, l´estil acuradíssim, les brillants descripcions paisatgístiques de la Marina, personals i costumistes que el fan inconfusible. Uns personatges afectats per l´ encanteri de l´amor. Ja vaig comentar, que el fet de conéixer bé el context espacial on es desenvolupa la història, fa que la mateixa agafe major magnitud i realisme dins la pròpia ment. No podeu deixar de llegir-la.

MACROURBANISME I AGRESSIONS AL PAISATGE MEDITERRANI, de Roger Cremades. El company Roger Cremades, expert en les qüestions mediambientals, va vindre allà pel gener a fer la presentació d´ aquest llibre al Casal Jaume I de Benidorm, ciutat on el macrourbanisme a gran escala ja porta unes dècades entre nosaltres. A banda de parlar amb ell molt cordialment, la presentació d´ aquest llibre em va encuriosir tant, que vaig acabar comprant-me el llibre. A tot aquell que s´ estime la seua terra, el patrimoni natural i paisatgístic del País, i crega que un altre urbanisme més ordenat, sostenible i sobretot diferent al depredador, destructor i respectuós que avala el PPSOE (vegeu l´ informe Auken realitzat com a conseqüència d´ una visita d´ un grup d´ eurodiputats al País Valencià), li pregaria que se´ l comprara. Tot molt desgranat, clar, fàcil d´ entendre i totalment contrastat. Parla amb total rigor de història legislativa, el boom immobiliari, el macrourbanisme, la ciutat difusa i els efectes secundaris del consegüent desordre urbanístic, l´ impacte de les infraestructures, de les urbanitzacions amb camp de golf, així com tota una sèrie d´ agressions a espais tant especials en el nostre paisatge com són les zones unides, la costa, els espais forestals, etc. Vull tornar-lo a llegir perquè a banda de despertar una mica la consciència, és una font d´ arguments i recursos front tota classe de justificacions d´ eixe prostituït “progrés social” que sempre ens volen vendre, a canvi del que tots sabem. L´ aniquilació del nostre paisatge autòcton i tradicional.

Salut i lectura

2 comentaris:

DE TOT UN POQUET ha dit...

De les tres lectures n'he fet dues... no conec De tejado en tejado... Quan torne a ser editat digueu-ho...

Albert Miret ha dit...

Gràcies amic per les teues recomanacions. Sempre ès una grata sorpresa que algù recomane llibres que creu poden ser interesants.
Una forta abraçada des d'Onda.