divendres, 28 d’agost del 2009

De sants i santes...

Amb certa perplexitat m´he quedat este matí a l´oficina, quan una xica m´ha amollat un tendre "Felicidades". Gràcies xè. No recordava que hui era Sant Agustí, i no he pogut deixar d´esbossar un lleu somriure. Si sóc sincer, no tinc cap tipus d´interés especial en celebrar aquesta commemoració eclesiàstica perquè sóc un descregut, però tradicionalment sempre hem fet alguna cosa. Aprofitant que mon pare porta el mateix nom que jo i que el meu cosí Manelet complix anys, tinc gravades en la memòria algunes celebracions familiars (més aviat "fartaes"), algun regal no merescut, així com la felicitació recíproca amb Agustí pare i la incondicional de les dos iaies. La iaia colivenca enguany m´ha fallat, ja que davant les meues insistències sols recordava que hui divendres, l´única cosa destacable era "La Plaça" (el mercat) a Onil. Com m´havia cridat per a preguntar-me per si estava millor de les cagueroles, no li ho tinc en compte.

Malgrat aquesta poca fe, és paradoxal que m´entristisca i enyore com es perd oralment la tradició d´identificar els dies pels noms dels sants. M´agrada molt sentir com la gent major es referix al 29 de juny com el dia de Sant Pere, 24 de juliol com el de Santa Anna, al 3 de febrer com el de Sant Blai, etc. Per cert, a Onil sempre he sentit com els majors canvien /sant/ per /sent/ (/sentana/, /sentantoni/, /sentpere/). A propòsit, no sé on vaig llegir que l´expressió "vas fet un sentllaç" ( estat molt lamentable, sobretot ple de ferides o contusions) es deu a l´acurtament oral de Sant Llàtzer, un pobre leprós citat en l'Antic Testament i personatge evangèlic ressuscitat miraculosament per Jesucrist. Curiositats...

Em dóna la sensació que aquesta entrada és un tant circumstancial, per a plenar un buït que durava massa. En agost l´agenda està massa apretada. Estic gaudint d´un estiu musical junt a un intent de conversió a sellardo que em preocupa. Assajos de tot tipus, actuacions de Gatxull, concert d´homenatge als moriscos de Sella amb el Col·lectiu d´artistes d´aquest poble, festes de Bolulla amb la Banda d´Agostí, etc. M´alegre d´haver conegut a totes aquestes persones de Sella. No puc deixar de dir que em trobe agust, actiu, valorat i estimat...Mereixen un post apart, que de manera agossarada, em compromet a redactar...

Iaia i amics, estic millor de les cagueroles...

Sant Agostí Tiralí


8 comentaris:

Laia ha dit...

Ja van fent efecte les hores de rèpòs i el pas dels dies, no? M'alegre que estigues millor.
Una vegada més, felicitats, que tot i que jo tampoc crec sempre ens alegra que se'n recorden de nosaltres.
És molt agradable que digues això de la gent de Sella, fa la sensació que t'hem acollit molt bé. Ja saps que ací sempre tens el teu lloc.

PEPE ha dit...

Ei Agus! Com a colivenc, has tingut una greu errada! jajaja. La festivitat de " Santa Anna" dia 24 de Juliol???? Es el dia 26!!! Com es nota que tinc dues Anes a casa per felicitar, eh?

Ens veem!!

PEPE.

Agostí Tiralí ha dit...

He posat 24? Què fort! Espera que ho canvie en un moment, que si no em deixeu tornar al poble ni anar al Santana amanece!!XDDD.

Salut Pepet!

Esther Quilis ha dit...

Felicitaaats!!!! Jjejejejeje "sentana!

iris ha dit...

Felicitats!!! i ja era hora de que buidares.. no s'havia que la cosa era tan greu!! jeje

miquel ha dit...

A nosaltres si que ens fas estar agust. Es un plaer treballar i compartir escenari amb tu. no deixes de vindre per Sella Agosti!!!
I les festes que mos peguem? be mereixen un post.jajaj

Àngels ha dit...

Hola, crec que es la primera vegada que escric per ací, encara que m'agrada llegir-te. (Soc la novia de Pere - guitarra de Sejazz).
Encara que dius que l'entrada es circumstancial... gràcies per l'explicació del senllaç. Tota la vida li ho havia sentit dir a la meua iaia, però mai havia sabut això d'on venia.
I, si, sembla que encara hi ha gent que nomena els dies pel seu sant. Jo tinc una cita molt important el dia 29 de setembre i tots, tots, quan m'han preguntat m'han dit :"ai, Sant Miquel"...

solasi ha dit...

ola agustin que tal estas te envio un saludo