6:45h del matí. A “Ca
Huertas”, hora punta. Entre expectant per la porta del bar on
sovint es troben els últims bufats, herois de la nit, i els primers
matiners del poble. No fa ni sis mesos, jo era dels primers. A mà
esquerra, veig a dos xicots que estan desdejunant una torrada amb un
cafè i porten roba de fer esport. Els conec de vista. Eres
cagaico a tu padre. Són Arias i
el Valdi, dos fenòmens que em reconeixen pel semblant a mon pare i
em saluden afectuosament. Jo no els ho dic, però a migdia
s'abrasiran amb eixos pantalons llargs d'hivern siberià. Em demane
un espresso curt que
me'l fan llarg. A casa m'he espolsat una barreta energètica de
xocolata, però per pura vanitat esportiva, no li ho dic a ningú. En
això, entra mon tio José Luis amb la mateixa alegria amb la qual
entren els vaquers a les fondes del Far West. Com
sempre, ve acompanyat de la seua inseparable càmera i una nova
motxilla. El meu amic Vicent -qui m'ha convidat i a qui fa temps que
no veig- i son pare Quico -un gran músic, mestre i moro músic-
amaneixen pel baret. Qui falta? On està Juan? Desperta a
la seua dona, a vore si s'ha adormit!
A les 7h tots troben a faltar a Juan, que encara no ha arribat. Se'l
necessita perquè ell és el sherpa
del trellat, l'experiència i la paraula justa. Viu a l'altra punta
d'Onil, poble allargat per naturalesa, i quan arriba ja ens porta un
quilòmetre d'avantatge.
Tots
reunits, enfilem l'Avinguda Constitució que fins a dos dies abans ha
estat testimoni de les Festes de Moros i Cristians 2015. Han sigut
dies de rossegar, engolir, tocar i fer nombroses visites als meus
amics Els Tigres. Tota aquesta classe d'excessos em fa mantenir una
mica de respecte a la ruta de 30 quilòmetres fins arribar a
Alfafara. Però sobretot, molta preocupació per la Marató i Mitjà
des de Castelló al Penyagolosa que faré el dissabte següent, dia 9
de maig. Un repte boig que he d'acabar encara que siga a la gatameu.
Quan
arribem a la font de Fabanella, observem l'empastrada que ha fet
l'amo, solsint i reblint els camins de muntons de pedra i terra.
Estem tots d'acord que és una llàstima perquè, tal volta era una
de les sendes més boniques de la Serra d'Onil. Així i tot, ascendim
per la vora de la carretera que puja al Port del Canalís fins
trencar a la dreta, dirigint-nos cap al Barranc de l'Arcà. A les
fondalades d'aquest lloc meravellós de la Mediterrània, s'acumula
tal classe de fred que fins i tot arribe a pensar en la utilitat dels
camals llargs que han portat els ciclistes reconvertits. Pugem el
Tourmalet, voregem el
Mas de Tahuenga i travessem la profunditat dels boscos fins que
apleguem al capdamunt dels Masos de Polop. Aquest paratge se'ns
apareix a cel obert, amb una sèrie de cases i tots els seus bancals
de blat verds i primaverals. Al fons, la Torre Grossa, on es
desenvolupa una de les rondalles d'Enric Valor. La magnitud i bellesa
d'aquest indret és tal, que mon tio Jose El Retratista
perd per fi la vergonya, i
comença a fer fotos a tort i a dret.
Quan
m'alce, em sent amb la força i la felicitat tan recobrades, que em
pose a parlar amb Juan del nostre amic Reis Payà, de la
literatura compartida i de la naturalesa pròxima. Quan la
conversació es dirigix cap al Mas del Somo, ens adonem que els
companys fa mig quilòmetre que jan girat a l'esquerra. Després
d'aquest succeït, desfem el camí amb una carrera que
provoca somriures i més fotografies.
Mentre
ens dirigim a la Font Freda, el Valdi em conta que sent menut, ell i
el seu germà Juan Carlos ajudaven a mon pare i la família a
carregar furgons de nines al Raval de Dalt. Els inicis de tot. Tots
ells eren veïns del Carrer València, on van nàixer mon pare.
Trenta-cinc anys després, encara guarden un bon record. Amb Quico
fem un repàs de les amistats comunes. El felicite pel treball
incansable que fa amb l'orquestra i el cor, i em conta la història
de Salvaoret, el concertino, que amb 91 anys toca totes les notes del
paper i en porta 80 seguits tocant a la missa de la Mare de Déu. La
nostra estima per la Comparsa dels Moros Músics és mútua, i
coincidim en que amb la imminència del 75è
aniversari, caldria celebrar alguna cosa.
Sense adonar-nos, ens
aproximem a la Font Freda que, a l'esquerra del camí, passa
desapercebuda a primera vista. L'estat de l'aigua fa honor a
l'adjectiu que la qualifica, i mentre sadollem la nostra set,
reomplim les nostres botelles en previsió d'una calor que ja
començava a manifestar-se. Com de desconeguda i autèntica és la
Serra Mariola! Quants indrets ens queden per recórrer! Això pensava
mentre m'extasiava amb l'olor indeterminada de la terra. Aquestes
muntanyes, exemple de biodiversitat, han esdevingut una espècie
d'oracle per als que ens lliurem als plaers barats, naturals, de
plenitud.
Mentre ens dirigim cap
a la carretera que condueix al Camping Mariola, reprenc la conversa
del matí amb Vicent. Vicent Pastor té un posat profètic tan
accentuat que, quan el tractes et fa sentir que estàs davant d'algú
molt humil a la vegada que important. En efecte, és un científic
que ha conseguit faena a Donostia amb unes notes i un bagatge que fan
goig. Un veritable ironman que
fa de la constància, el sacrifici i un punt de poc trellat, unes
virtuts d'èxit. Un músic innat, instruït i polivalent que canta a
l'Orfeó Donostiarra, ha reprès el violoncel i pega varades amb el
trombó quan torna al poble. Li agraïsc que m'haja convidat. Em
parla de les proeses esportives, de la magnitud d'Euskadi, i dels
seus avanços amb el basc. Aconseguirà ser un euskaldun
més.
El
camí planeja fins la acarassolada ermita de Santa Bàrbera, en les
proximitats de la qual brolla la Font del Pla, que apareix coberta per uns xops i que sovint és visitada per nombrosos caminants amb xiquets i gossos. El Valdi
rosega una poma, i jo, ben assedegat, tire el caldo i reòmplic la
cantimplora de líquid nou, aromatitzat. Cànter nou, aigua fresca.
Amb les forces recobrades, i sobre migdia, iniciem el darrer tram que
ens conduirà cap a Alfafara. El trajecte però, no està exempt de
sorpreses, i vint minuts més tard, veiem que ens saluden
afectuosament des del Mas de Santa Rosa, en terme de Bocairent. La
cunyada de Quico i tia de Vicent ens dóna la benvinguda i ens
proposa traure'ns una cervesa amb uns cacaus. Arias i Valdi,
vergonyosos i tímids, rebutgen l'oferta a pesar de que sabem que els
apetix. Com que no? Tireu cap a dins cabrons! Mon
tio Jose i Juan, amb més cara que esquena, i per a gratitud
encoberta dels altres presents, accepten el refrigeri i acte seguit som conduïts per amples portes i corredors a l'interior de la casa
pairal. La foraca d'un metre quadrat encara desprèn una lleu
calentor provinent d'unes brases que han estat part activa en
l'esmorzar de gatxamiga i pericana. Quina llàstima no haver-nos
avançat una horeta. Ens mostren l'aljub i les cambres de la casa
encara conserven la frescor de l'hivern. A la taula, litros de
cervesa, cacaus, anous i els primers nespros de la temporada ens fan
d'aperitiu per al que serà un dinar històric.
Resseguim
durant una bona estona la pista fins que el camí ample trenca a
l'esquerra i marca a dos quilòmetres el lloc de destinació. Ens
deixem caure corrent i botant com a cabres per una senda estreta i
tècnica que em vindrà bé per al darrer tram de la MiM del
Penyagolosa. La carrera s'acaba quan arribem al capdamunt d'Alfafara,
on es troba un poliesportiu amb símptomes de poc ús. Els Masos de
Polop, el Mas del Xocolatero, Sant Vicent, Servereta Baixa, el
Sotorroni, La Font Freda. Hem fet vora 30 quilòmetres entre els masos i
la naturalesa de la Mariola, i les sensacions han sigut positives tant
a nivell físic com humà. No podia haver triat millors companys.
Aquest
poble a l'ombria de Mariola, destaca pel seu campanar, les nombroses
costeres i fonts al casc urbà. Ens aturem a una d'elles per tal de
fer estiraments, rentar-nos i canviar-nos la roba. En atenció al
prestigi del lloc on dinarem, em pose uns pantalons llargs foscos i
un polo roig, cosa que provoca el somriure dels companys i la
pregunta d'on vaig tan mudat. Ells només s'han canviat la samarreta.
Mentre ens cordem les sabatilles, observem a dues joves del poble que
provoquen algunes colzades. Els preguntem on para Ca el Tio David,
recomanat per molts amics -cavalls de bona barra- a banda de
trobar-se a la prestigiosa Guia Michelín.
Quan
arribem al restaurant, una casa rural ben conservada, ens trobem amb
la porta tancada. Obri a les 13:30 però nosaltres venim amb fam i
set. Aprofite per telefonar a Núria que està camí de França
novament. Quan acabe de parlar i entre al saló del restaurant, la
sensació és de calidesa i proximitat. Els companys de fatiga estan
esperant-me a la taula redona d'un reservat. David porta unes
Moritz, i ens explica el paper del llúpol mentre comencem a tastar
les primeres saladures. En vàries ocasions ens diu que Si
tens set, carbònic a manta. Se
m'ocorre dir-li que eixa cervesa és catalana. Em retruca, sense
deixar-me opció a rèplica, que estic equivocat, perquè
l'embotellen a Saragossa. A partir d'eixe moment comencem a
adonar-nos que durant les dos o tres hores següents ens la jugarem
amb un home sabut, enamorat de la seua faena i que repetix
constantment que la pressa no li agrada. Quan ens duu la segona, de
marca Spigha, ens sorprén l'aspecte inicial, més semblat a un pixat
de malalt que a l'aparença d'una cervesa. La beguda, si és bona, no
costa de beure. L'home en té
per a tots. Si li'n dius una te'n torna dos. I efectivament, té un
tast diferent, però ben agradós.
Amb
un posat ascètic, més bé experimentat, ens demana que l'orientem
per tal de fer-nos un menú sobre el qual anirem jugant. La primera
cosa que consensuem és canviar al vi. Ens proposa ser infidels,
començar per algun caldo de la zona i anar tastant segons vaja el
dinar. Es pren cinc minuts de rellotge parlant de vins. Mentre,
nosaltres assistim a la dissertació amb cares de circumstància,
somriures i mirades encobertes. Sense atrevir-nos a pronunciar una
paraula. És un tipus ben peculiar i entranyable, el Tio David.
Pense
tot açò, mentre ens servixen la primera sorpresa: gelat d'oli
d'oliva del terreny amb un toc de raïmet de pastor. La innovació
des de l'aspecte tradicional és total. Per a seguir fent boca,
amaneix un plat amb diverses classes de pa: pa d'espinacs, pa de
carabassa, coca de fira, coca amb pebrella, timonet i ceba. Pessiguem
pessiguem i ens trauen una pericana ben llustrosa, amb un pa casolà
tradicional i simple perquè, segons David, la pericana demana ser la
protagonista. I tant que ho és a les tres hores, per a tots aquells
que patim de cremor! Deixem els plats nets com una patena i demanem
més pa. El següent plat, un guisat amb creïlla i un ouet deixat
caure, té el valor afegit d'una ratlladura de tòfona. La
trufa se siente cómoda entre la patata y el huevo. Però
Juan segueix remugant i pensant que són fideus negres. No li ho
preguntes a David!
Quan
la cosa comença a embrutar-se, el cambrer ens ofrena uns perolets
amb substància. Segons l'amo -que ja va camí de fer-se íntim-, es
tracta d'un arròs de caça sense arròs. El concepte és taxatiu, i,
efectivament, només podem comptar quatre grans d'arròs entre la
carn i la verdura. Però el resultat és profundament saborós i
satisfactori. Quan ens trau un platet menut de dos cullerades i ens
pregunta si volem repetir, esclatem a rialles. L'arròs s'estova. Hui
eixirem a galtades.
Seguidament,
amb el nou plat, tots manifestem una unanimitat accentuada per les
incomptables copes de vi. El corder que ens han presentat la cuina
d'aquest restaurant és magistral. La carn apareix tendra, fina,
alhora que cuita i exquisida. Un mos agradable que només té el
defecte de ser escàs. Qui poguera fer-se'n un sencer!
Havent
perdut la vergonya per complet, i amb tota franquesa, David no deixa
d'il·lustrar-nos amb els seus coneixements vinícoles. El cupatge,
la fermentació, la maduresa, l'aspror, el tast, el concepte. Quina
quantitat d'informació valuosa per a uns senderistes que tenen sed.
Però la temperatura augmenta i, com diu l'amo, comencem a ser
infidels. Canviem a un Finca Terrerazo de 2011, jove i suau.
Seguidament, i per contrast, tastem un altre Finca Terrerazo de 2004
envellit, però amb un cos, presència i graduació que no deixen
indiferents a ningú. Penélope Cruz i Sophia Loren. Ens agraden les
dos. Ens agraden els dos vins que acabem d'assaborir. A propòsit de
la coincidència, David ens demana insistentment que el dia que
tornem a compartir taula fem una “vertical”. Aquesta experiència
consisteix en començar bevent el vi d'enguany, i anar baixant d'any
en any, de collita en collita, amb el tast del mateix vi. Fins que
finalitze el dinar. Fins que s'acaben les botelles. Fins que caiguem
rotllats a terra. En matèria de vi, només li trobem un punt dèbil
a David. El Valdi li demana que ens mostre el vi xilè “Valdivieso”, en honor al seu cognom.
No el té. No patisques que, coneixent-lo, la setmana que ve ja el
tindrà.
Amb
el barjol quasi ple, encarreguem un postre atípic: una presentació
de 12 formatges que seguixen una progressió de gust lineal,
acompanyats per trossets de codonyat per tal de resetejar la llengua
i començar a rossegar-ne un altre formatge de nou. Hi ha d'ell que
costa de passar. Altres senten de categoria. Però la comunió
és perfecta. Categòrica. L'autèntic herbero de Mariola, que arrapa la gola i ens fa tocar el cel, servix per a concloure un dinar històric, per al record. En el moment del brindis, em comminen a fer literatura barata amb una crònica de la jornada. Diem adéu a David, amb el desig de tornar prompte. I un mes després, així ha arribat l'escrit: tard, llarg i desastrat.
I mentre creuem les revoltes del
Canalís per tal de tornar a Onil, em pose tendre i pense que a nosaltres la pressa tampoc ens agrada. I que el dinar,
siga quin siga, si és acompanyat d'amics com els que m'he trobat hui, tampoc costa de passar.
Fins el 4 de juliol, de
matinada. Abans de beure'ns la vertical recomanada per David, ens espera el quilòmetre vertical: l'objectiu serà ascendir al Puig Campana.
2 comentaris:
Els pèls de punta, ha estat magnífic recordar les vivències tan especials de l'esdeveniment, moltes gràcies amic!
Hola Agustí, gran crònica si senyor!!!
Ara a esperar la seguent, a vorer si provem una arròs del de veritat.
Un salut.
Publica un comentari a l'entrada