A les
6:30 del matí de dissabte sonava, una vegada més, frenètica, la
molesta alarma que em desperta tots els matins sense pietat. Tinc una
son tan intensa que dubte en ajornar-la 10 minuts, però no m'he
preparat la motxilla ni l'esmorzar i toca posar-se en marxa. La
claror ja entra ben forta per la finestra que, a cosa feta, m'he
deixat oberta, a fi d'aprofitar els escassos moments de fresca de les
nits tropicals que assolen aquesta banda de la Mediterrània. Ja fa
basca. Al cim del Puig Campana, enlairat a la Marina, l'alba ja és
present. Des de la meua habitació estant, tinc un observatori
privilegiat de la majestàtica muntanya que coronarem en unes hores,
si Déu i la calor volen.
Sense
perdre més el temps en les contemplacions quotidianes, em dispose a
preparar un cafè amb unes galetes Maria. Al primer mos, m'adone que
estan reblanides i un poc dessaborides. Així i tot, me les empasse
amb sopetes, ben amerades de cafè i amb molta pressa per fer-me
l'esmorzar i arribar a l'hora. L'entrepà de pernil i formatge amb un
ratget d'oli, és acompanyat per un plàtan gens llustrós, però
que, eventualment, no falla mai. Extrac del congelador tres
botelletes d'aigua que acabaran com el caldo del putxero. Un
aquàrius, dos barretes i dos gels constitueixen el kit d'emergència
per tal de prevenir les temudes pàjares de l'estiu.
Enfile ràpidament la carretera cap a la Font del Molí amb música del darrer cd de Komfusió, que compta amb algunes cançons enèrgiques i motivants. A l'altura del Restaurant el Alcázar em trobe amb un camió de brossa que exercix de tapó fins al nucli urbà de Finestrat i em fa impacientar-me bona cosa. Definitivament faig uns minuts tard. A les 7:35 deixe el cotxe a la mateixa font i veig que no hi ha ningú. Puge corrent i arribe fatigat. M'esperen dalt, a l'inici de la senda que condueix al quilòmetre vertical. Quasi tota l'expedició d'Alfafara i una nova incorporació, Raúl, em reben afectuosament.
(La Llei
Mordassa, la de la censura en internet, que va entrar en vigor fa
només unes setmanes, m'impedix relatar allò que va ocórrer entre
les 7:35 i les 8:15.)
Només
iniciar les primeres costeres note que la broma em costarà més del
compte. Si bé, he mantingut la rutina de dos o tres carreres per
setmana, des de la gesta del Penyagolosa no he tornat a fer cap
tirada llarga, i els últims dies han estat en blanc. La calor ja és
manifesta, i tant mon tio Jose com Juan imposen un ritme molt intens
des de l'eixida. Amb l'excusa de parlar amb Vicent, Arias, Quico o el
Valdi, em quede darrere esperant entrar en calor i que els de davant
afluixen. Parlem una mica de tot -pròximament Vicent farà el seu
segon Ironman que acabarà amb èxit-, actualitzem les nostres vides,
però prompte deixe de xarrar amb la sensació de que em falta
l'aire. A la primera parada, poc abans d'iniciar-se el Barranc de
Marietes -el tram més dur de tota l'etapa-, em trobe literalment
ofegat, amb símptomes de no trobar-me gens fi i un mal de ventre
sospitós que em fa demanar uns mocadors, per si hi ha alguna
carrasca que cobrisca el crim i aixoplugue un hipotètic apreto. Per
a més inri, veig cares molt senceres, la qual cosa em provoca eixa
vergonya torera que senten els esportistes que saben que hui patiran,
i quedaran els últims. Hui m'ha tocat a mi -em dic- i tractaré de
fer la meua marxa.
A l'inici de la pedrera vaig quedant-me, i el Valdi, a qui reconec ser un gran samarità i excel·lent persona, decideix quedar-se per tal de fer-me costat. No ho accepte de cap manera perquè sé de bon grat, que el seu desig està en pujar amb Juan pel famós runar en què, segons diuen, fas un pas endavant, i tres enrere. La generositat del Valdi se m'apareix encara major quan, una hora després, sé que ha estat el primer en coronar el cim. A poc a poc vaig quedant-me despenjat, amb la panxa feta una formigonera, arrapant-me pels cantals i agafant-me a qualsevol branca punxegosa que m'ajude a fer avanços. Quan faig el primer descans per a pixar, analitze la situació amb estoïcisme i decidisc fer la pujada acceptant quedar l'últim, sense cap tipus de pressió. Quico, que em veu patir i rabiar, realitza un altre gest de solidaritat prestant-me els pals, què prèviament li ha deixat mon tio Jose.
A l'inici de la pedrera vaig quedant-me, i el Valdi, a qui reconec ser un gran samarità i excel·lent persona, decideix quedar-se per tal de fer-me costat. No ho accepte de cap manera perquè sé de bon grat, que el seu desig està en pujar amb Juan pel famós runar en què, segons diuen, fas un pas endavant, i tres enrere. La generositat del Valdi se m'apareix encara major quan, una hora després, sé que ha estat el primer en coronar el cim. A poc a poc vaig quedant-me despenjat, amb la panxa feta una formigonera, arrapant-me pels cantals i agafant-me a qualsevol branca punxegosa que m'ajude a fer avanços. Quan faig el primer descans per a pixar, analitze la situació amb estoïcisme i decidisc fer la pujada acceptant quedar l'últim, sense cap tipus de pressió. Quico, que em veu patir i rabiar, realitza un altre gest de solidaritat prestant-me els pals, què prèviament li ha deixat mon tio Jose.
A mitjan
Barranc de Marietes, trobe un ritme constant i acord a les
pulsacions, i així vaig fent camí. Metres més amunt, trobe al
grupet de xarreta. Als meus companys també comença a passar-los
factura l'ascensió, i necessiten un glop d'aigua i un bon respir. La
calor ha fet desaparèixer qualsevol bri de frescor a l'ombria
matinera, malgrat que el sol encara no ens calfa directament. Crec
que no he desdejunat el que tocava. Quan et gires de cul, la
panoràmica dels nuclis de la Marina i l'Alacantí comença a ser
elevada. Si alce la mirada de terra i mire cap amunt, només pense en
l'eternitat de costera. Xano-xano i reviscolant a mesura que el dia
avança, arribem al Bancal del Moro, un pla suggeridor des d'on
trenca un suau i pedregós camí que arriba fins al cim.
Allà
dalt, l'horitzont s'eixampla. Així em referia al post de fa uns anys
quan deia que “una
volta coronat el cim, amb un ventijol
suau i fred que em galtejava la cara, i amb la satisfacció interna
que provoca tot repte assolit, vaig observar la immensitat.
Com si del mont Olimp es tractara, em donaven ganes de cridar fort,
de començar a enlairar-me a través d´un cel mig nuvolat, de creure
en la naturalesa com si fos una divinitat, de gaudir de la lleugera
olor de les herbes de muntanya i d'admirar
per sempre tots aquells racons i indrets que des del capdamunt del
puig s´albiraven. La Mediterrània, La Marina, Benidorm, Altea, La
Vila-Joiosa, Finestrat, Sella, Relleu, L'Aitana,
el Ponoig, Serra Gelada, la Bèrnia, La Serrella, L'Aixortà,
el Penyal d'Ifac,
El Cabeçó d'Or,
La Penya de Migjorn, La Grana, Mariola, El Maigmó, Catí, fins i tot
al fons la Serra d'Onil
i el Reconco.”
Arrecerats
al vèrtex geodèsic, esmorzem merescudament de bona gana. De nou, i
amb la solemnitat que exigeix el moment, apareix a escena el vi El
Califato que Quico conrea als Castellets. Sense cap protocol,
m'espolse dos glops ben complits que em fan reviscolar. Cada dia sóc
més afeccionat al vici ancestral de beure vi espaiadament. El
Califato. Quina meravella! Aquest most que compta amb el mèrit
d'haver-se desenvolupat per afició, regalla suaument, sense cap
aspror i deixant un bon gust al paladar. L'entrepà de pernil i
formatge passa amb facilitat i les anous, compartides amb tots, també
fan el seu paper de nutrició.
Abandonem
la pau i companyonia què hem gaudit al cim i a mesura que baixem
entre les cingleres de la vessant nord del Puig Campana, la calor
esdevé una realitat molesta, apegalosa i deshidratant. Ho reconec.
No tinc cap habilitat superlativa pel que fa als descensos. No prenc
el risc de baixar per la pedrera i enfile una senda en zig-zag que
xafa nombroses pedres xicotetes que em fan multiplicar la prudència.
Parle amb Juan sobre la passió per l'escriptura, que últimament
conree rarament. Commine a Juan a que em facilite alguns dels seus
textos. Em fa la impressió -i de ben segur que ho encerte- de que
són ben redactats i em satisfaran. Després de nugar-me les
sabatilles, em quede a soles. Metres més avant esvare fins aturar-me
uns metres més avall. Tinc una ferida que sagna lleument al braç
dret. M'alce rabiant. Tots els valents cauen de cul. Amb la por
consegüent a alguna caiguda addicional, trenquem a la dreta per tal
d'observar l'antic pou de neu. Alguns absorbeixen el darrer glop de
la cantimplora i jo quasi em deixe els dos bastons.
Arribem
al Coll del Pouet sobre migdia i la temperatura ultrapassa els 30
graus. El camí de l'esquerra, que ens porta de nou a la Font del
Molí, és ample i costera avall, la qual cosa ens permet córrer
còmodament. Després del refugi però, el paisatge és tristament
desolador. Els incendis dels darrers anys van deixar aquesta cara del
Puig ben socarrada, sense pins que facen ombra o solten una mica de
frescor. No hi ha pardals i tan sols copsem el so estrident i llunyà
de les xitxarres. La calor és tan extrema que fins i tot m'esgote
corrent en descens. Em resta un cul d'aigua calent com una sopa. Anem
perdent altitud -Vicent ens ho anuncia des del seu modern rellotge-
mentre a la dreta es queda el paratge de El Realet.
Quan
entreveiem els voltants de la fi, la Font del Molí ja ha esdevingut
una Ítaca necessària, miraculosa, de la qual reomplirem les
botelles eixutes, sense rastre de l'aigua que de bon matí havia poat
a la mateixa font. El primer raig que corre per la gola és
literalment magistral, a l'alçada dels plaers quotidians de la vida.
L'hedonisme senzill, barat i agraït a la vista d'uns turistes que
plenen, ufanosos, nombrosos bidons d'aigua del naixement d'aigua
fresca i natural. Engolisc un litre de colpet, i em dedique a fer uns
estiraments fins que decidim posar trellat a l'assumpte: és hora de
dinar i refrescar-se. Vicent puja amb mi al cotxe i busquem, no sense
dificultat, un caixer disponible per traure suficient efectiu i poder
pagar la bacanal que preveiem. Amb l'antecedent d'Alfafara, la cosa
només pot fer que millorar. El Banc Santander em cobra la comissió
equivalent a dues cerveses. Encara me'n sobraran.
Quan
arribem a La Marina, comprovem que hem fet tard. La resta de la colla
ja està o bé a l'aigua, o bé amb la cervesa en mà. Qualsevol cosa
és ben merescuda després de la pallissa que ens ha donat el
quilòmetre vertical. Alguns però, encara no en tenen prou. Amb
ulleres de Michael Phelps i amb un estil proper al de Mireia
Belmonte, Arias fa unes sèries de llargs a la piscina entre xiquets
caldosos amb inflables i parelletes que fan manetes a l'aigua. Algú
el bateja com “El Tiburón de la Marjal”, però el malnom no
acaba quallant. Al fons d'aquesta estampa, es troben els integrants
de la Penya “Els Ganduls”, que fan la seua tradicional trobada
d'estiu amb la categoria que se'ls pressuposa. Els amics Pep i Sisco
em saluden i em comenten que hui la cosa s'embrutarà. No debades, és
una de les penyes amb més tradició i autenticitat de Benidorm.
Abans de
dinar, el Valdi em convida a una cervesa que servixen en got de fang.
L'efecte fred travessant la gola és, literalment, orgàsmic. Abans
d'entrar a la taula del fons, amaneixen Quico i Vicent una miqueta
mudats, com jo el dia d'Alfafara. Això s'avisa. A la taula rodona,
s'afig Javi López, “El Kilian de Benidorm”. A pesar de no haver
fet el Puig Campana amb nosaltres i vindre directament a dinar, Javi
és una bèstia del Trail Running i un exemple de superació
constant. El seu llibre “La vida que quiero vivir” testimonia els
canvis progressius d'una vida sedentària a la d'un esportista d'alt
elit com ara és.
Assegut
entre el Valdi i Arias, m'adone que la quadrilla ja està queferosa.
Les rialles, una ronda de cerveses i una sangria preludien la bacanal
que anem a espolsar-nos, sense cap poesia ni preciosisme banal, amb
l'abundància que et fa rotar tota la vesprada i la proximitat
digníssima i natural d'un cambrer com Paco. I és que, com deia
Josep Pla, el naturalisme només té el defecte de ser veritat. Amb
el pa i l'all, Paco ens presenta un formatge “Flor d'Esgueva”
-Valdi ho endevina a la primera- i un pernil. Quan li preguntem d'on
és el cuixot ens respon que ve de la cuina. Si li demanem un altra
ronda exclama Cuenta con ello! Faener, sincer i magistral,
aquest cambrer.
A fi de
seguir despertant les papil·les gustatives que encara romanien
somortes per la sed patida al Puig Campana, ens planten tres plats de
sepionet a la planxa, amb bona cosa de tinta i all. El pa aconsegueix
el paper de protagonista i n'hem de demanar més a Paco. L'art
mediterrani de mullar l'oli i deixar els plats com una patena és
inherent als membres de l'expedició que, desmaiats, no deixen estaca
en paret. Cavalls de bona barra que diria mon pare.
I per fi,
després del coitus interruptus d'Alfafara
on quasi eixim a galtades per un granet, l'arròs amb arròs. El
principal motiu de la reunió, la raó prioritària per la qual tots
hem establert la cita, la gran promesa electoral de mon Tio Jose, que
desperta ullets tendres i constants paraules d'admiració. Un bon
arròs a banda per a compartir, rascar i fartar. Vicent i Quico,
sommeliers ben fiables, demanen l'albariño Martín Códax, del qual
tenia referències positives i que, passant suau i aromàtic per la
gola, compleix per complet les expectatives. Hi ha d'ell però, que
orienta el dinar al consum de vi negre, un caldo de La Mancha
anomenat l'Abadia del Roble que, amb la llengua com una sabata per
tot l'alcohol previ, ja no em sap a res. Una llàstima. No obstant no
hi ha temps a esplaiar-se en anàlisis vitivinícoles perquè
m'acompanyen uns llops a la taula i els solcs i clarors de la paella
són, cada vegada, més evidents. Xano-xano, el metall queda al
descobert després que alguns hagen entrecavat el socarrat sense cap
fissura, amb una destresa professional que intuïsc que ve provocada
per la fam. Quico rasca l'últim i a sobre de la paella només queda
la llima, escorreguda i sense possibilitat de profit. Hem fartat com
a sangoneres, amb la sensació de no haver menjat més arròs, perquè
no hi havia més.
La
deshidratació patida a l'excursió i el consum excessiu d'alcohol
m'afecten una mica. Intente dissimular l'estat absolut d'embriaguesa
esbossant alguna rialla, participant tímidament a la conversa, o
anant dos o tres voltes al servei. Tinc moments grans de lucidesa,
construccions gramàtiques inversemblants i pensaments heroics. Però,
amb la tranquil·litat de no ser l'únic, em trobe torbat i
sapalastrós.
Mentre
ens trauen les postres, la xica morena de la piscina va unes quantes
vegades a pixar. La beguda ens embova en excés, com si no haguérem
vist mai a una dona, com si aquella que passa fóra la mateixa Venus
que somiava el cavaller Tannhäuser. I les postres. El
plat està constituït per un variat de flam, pastís de formatge i
tiramisú. Uns dolços que contraresten l'estat progressiu de
sublimació -el pet- que amb molt perill estàvem assolint.
Exquisits. Per sorpresa, algú, en un estat de lucidesa i alcoiania i
amb la poca vergonya de no dir-ho, demana a la cambrera traga una
botella de xampany a la taula. Qui va ser aquell capità moro amb
ganes de posar colofó al dinarot digne de qualsevol Societat
Gastronòmica o dels millors convits reials? Algun dia, si es presta,
ho descobrirem.
Amb tot,
i després d'un cafè ben aromàtic i dos gintònics preparats,
marxem. He de tocar a la Vila i a San Blas amb la banda de Sella i ja
faig tard. Em posaran una multa per no arribar a l'hora. La pressa em
fa no dir adéu a tots. Fixem la pròxima data. El 6 de setembre, a
Onil, serra, gatxamiga i vertical. Amb tots estos antecedents i
l'estima que vaig agafant a totes aquestes persones, no puc fer res
més que emular a Paco el cambrer i dir-los: Cuenta con ello!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada